Dünyayı dolaşırken, çiftçilik yaparken ve Ay’ı ziyaret ederken, yaşayan en yakın akrabalarımız olan şempanzeler, ağaçlarda kaldılar, meyve yediler ve maymunları avladılar.
Modern şempanzeler, modern insanlardan daha uzun süredir var. Ama 6 milyon yıldır farklı evrim yollarındayız. Şempanzeleri kuzenlerimiz olarak düşünürsek, son ortak atamız yaşayan sadece iki torunu olan büyük-büyük-büyükanne hakkındadır. Ama neden onun evrimsel yavrularından biri diğerinden çok daha fazlasını başardı? Neden diğerleri de gelişmedi? Hükümler içeriğimizde…?
Washington, DC’deki Smithsonian Enstitüsü’nden bir paleoantropolog olan Briana Pobiner, diğer primatların insanlara dönüşmemesinin sebebinin gayet iyi durumda olmaları olduğunu savunuyor.
Davis, California Üniversitesi’nde antropoloji profesörü olan Lynne Isbell: “Evrim ilerleme değildir. Organizmaların mevcut ortamlarına ne kadar iyi uyum sağladığıyla ilgili.’
“Örneğin karıncaları ele alalım. En az bizim kadar başarılı veya bizden daha iyiler. Dünyada insanlardan çok daha fazla karınca var ve yaşadıkları yere çok iyi adapte olmuşlar.’
Atalarımızın şempanze atalarımızdan ayrılışı buna güzel bir örnektir.
Bilim adamları, setlerin yerde daha fazla zaman geçirmeye başladıkça kendilerini ata şempanzelerden ayırmaya başladığını düşünüyorlar.
Habitat seçiminde bazı farklılıklar muhtemelen ilk dikkate değer değişiklik olacaktır.