İsmet İnönü 49 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşı ve İnönü savaşlarının komutanı Mustafa İsmet, 24 Eylül 1884’te İzmir’de doğdu.
Babası Malatya’ya yerleşen Bitlisli Kürüm ailesinden Reşit Bey, annesi Bulgaristan’ın Deliorman bölgesinden Cevriye Hanım’dır.
İnönü, Sivas Askeri Lisesi’ni bitirdikten sonra Topçu Harbi’ne girdi. 1903’te Harp Okulu’ndan, 1906’da Harp Okulu’ndan birincilikle mezun oldu. İnönü daha sonra Edirne’deki İkinci Ordu’ya kurmay yüzbaşı olarak atandı.
1907’de kısa bir süre İttihat ve Terakki’de görev yapan İnönü, 31 Mart olayını bastırmak için Yeşilköy’de toplanan Hareket Ordusu’na katıldı. Ahmet İzzet Paşa komutasında Yemen’e gönderilen Dördüncü Kolordu’nun kadrosunda bulunan İsmet İnönü, 1912’de binbaşılığa terfi ederek Yemen Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı oldu. İlk diplomatik görevini burada üstlenen ve İmam Yahya ile görüşerek barışan İsmet İnönü, Balkan Savaşı sırasında Çatalca’da bulunuyordu.
Birinci Dünya Savaşı yılları ve Atatürk ile tanışma
Birinci Dünya Savaşı sırasında Başkomutanlık Karargâhında Harekat Şube Müdürü olarak görev yapan İsmet İnönü, 1914 yılında yarbay rütbesine terfi etti. Trakya’daki İkinci Ordu Kurmay Başkanlığı, daha sonra Doğu ve Suriye cephelerinde Dördüncü, Yirminci ve Üçüncü Kolordu’ya komuta etti.
Bu dönemde 2. Ordu Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın yanında çalıştı ve aralarında derin bir dostluk oluştu ve ondan yüksek ve anlamlı bir sicil aldı. 1916’da İstanbul’da Mevhibe Hanım ile evlendi, ancak hemen cepheye dönmek zorunda kaldı. Mondros Mütarekesi sırasında İstanbul’a döndü ve 1918’de Harbiye Nezareti Müsteşarı oldu ve Askeri Şura’da görev yaptı. Bu yıllarda Mustafa Kemal Paşa ile görüşmelerini sürdürdü.
ölüm cezasına çarptırıldı
Albay İsmet Bey kısa bir süreliğine Ankara’ya giderek Ocak 1920’de döndü. 19 Mart 1920’de Mustafa Kemal’in çağrısı üzerine gizlice Ankara’ya dönerek Milli Mücadele’de önemli görevler üstlendi.
Edirne Milletvekili seçilerek çalışmalara katılarak Genelkurmay Başkanı olarak düzenli ordu kurmayı başardı. İnönü, Haziran 1920’de İstanbul Hükümeti tarafından idam cezasına çarptırıldı.
4 Mayıs 1921’de Batı Cephesi Komutanlığına atanan İsmet İnönü, Birinci ve İkinci İnönü savaşlarını kazandı. Orgeneralliğe terfi ettirildi ve İsmet Paşa olarak anılmaya başlandı. Sakarya ve Başkomutanlık saha muharebelerinde etkili oldu.
Lozan Baş Delegesi Oldu
Zaferin ardından Mudanya’da ateşkes görüşmelerini yürüten İnönü, 3 Ekim 1922’de Dışişleri Bakanı ve Lozan Baş Delegesi oldu ve 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı imzaladı.
30 Ekim 1923’te ilk Cumhuriyet hükümetini kuran İnönü, Kasım 1924’te başbakanlıktan ayrıldı. Daha sonra Pir Said isyanı nedeniyle İnönü yeniden göreve getirildi.
Soyadı kanunu çıkınca Atatürk kendisine “İnönü” soyadını verdi.
İsmet İnönü, 15 yıl başbakanlık yaptıktan sonra Eylül 1937’de hükümetten ayrıldı.
İkinci Başkan seçildi
Atatürk’ün 11 Kasım 1938’de ölümünün ardından oybirliğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi İkinci Başkanı seçildi. Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı’na sokmamak için devletlerarası siyaset alanında çok yönlü çalışmalar yapan İnönü, çok partili demokratik hayata geçişi sağlamıştır.
CHP Genel Başkanı ve muhalefet lideri olarak 10 yıldır siyasetin içinde olan İnönü, 27 Mayıs devrimi ve seçimler sonucunda gerçekleşen üç koalisyonda başbakanlık yaptı ve 6 Şubat 1965’e kadar bu görevi sürdürdü.
CHP’de “ortanın solu” hareketini başlatan İnönü, parti içindeki çabaları sonucunda 8 Mayıs 1972’de CHP’den istifa ederek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde senatör olarak göreve başladı.
İsmet İnönü, 25 Aralık 1973’te Ankara’da öldü. Cenazesi, hükümet kararıyla Anıtkabir’e defnedildi.